Kolblei




Kolblei
De vis kolblei, ook wel gewoon blei of bliek genoemd, wordt vaak verward met de brasem die er veel op lijkt. De kolblei en de brasem zien er niet alleen hetzelfde uit, maar hebben ook overeenkomsten in gedrag en kenmerken. Kolbleien zijn een van de meest beviste soorten vis in Nederland.

Beschrijving
De kolblei heeft een hoge rug en sterk afgeplatte zijden, een korte rugvin en een lange aarsvin. De vis heeft een donkere rug, lichte flanken en een zilverkleurige buik. In verhouding met de rest van het lichaam is de kop vrij klein en heeft hij ver naar voren staande ogen. De afstand van de rand van de ogen tot aan de punt van de snuit is gelijk aan of kleiner dan de diameter van de ogen. De vis heeft een eindstandige bek tot licht onderstandig en kan niet tot een zuigsnuit verlengd worden. De kolblei heeft grote schubben met een rode basis rond de vinnen.

Kolblei en brasem
De voornaamste kenmerken waaraan een kolblei te onderscheiden is van een brasem, zijn de lichtere schubben en de rode basis rond de borstvinnen. Verder is de kop van de kolblei stomper en is het oog in verhouding met de rest van het lichaam redelijk groot. Verder wordt een kolblei minder groot dan een brasem, namelijk tussen de 30 en 40 centimeter.

Wanneer je het echt niet goed kunt zien kun je het aantal schubben tellen tussen de rugvin en de zijlijn. De kolblei heeft 9 tot 10 schubben en een brasem 11 tot 13. Door er een foto van te maken kan men achteraf op de computer rustig tellen en eventueel het contouren wat versterken om het beter te zien. Zo hoeft de kolblei ook minder lang uit het water te blijven wat diervriendelijker is. Overigens komen er ook regelmatig kruisingen tussen beide soorten voor, waardoor er niet altijd een van de twee vast te stellen is.

De onderste is een brasem de bovense een kolblei